Visie
Deze praktijk is qua werkwijze zowel persoonsgerichtheid als resultaatgericht, omdat iedereen een uniek, eigen (levens)verhaal heeft.
Ieders leven kan onderverdeeld worden in vier dimensies, die in wisselende mate een rol kunnen spelen in problematiek. Je kunt dat vergelijken met een stoel die doorgaans ook vier poten nodig heeft om stevig te kunnen zitten:
In de biologische en psychische dimensie gaat het meer om de relatie met jezelf, in de sociale dimensie om de verhouding met anderen en in de spirituele dimensie om de verhouding met hogere waarden en met God, vanuit het geloof bezien.
Hierin is het grote gebod herkenbaar dat Jezus ons heeft gegeven, namelijk: De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Het op een na belangrijkste is dit: Heb uw naaste lief als uzelf. (Marcus 12).
Hierop is ook het motto van de praktijk gebaseerd: Leven is leren liefhebben.
Missie
GGZ Christoph biedt christelijk geïnspireerde hulp aan mensen die dit nodig hebben.
Christoph is een Griekse naam die letterlijk betekent: Christusdrager. De overlevering vertelt over een man die Christus wilde dienen en helper werd in de nood. Hij droeg mensen op zijn rug een rivier over. Op zekere dag moest hij een klein kind de rivier over tillen. Terwijl hij daarmee bezig was werd het kind echter zwaarder en zwaarder, totdat hij bijna bezweek en tot zijn schouders in het water stond. In het midden van de stroom hijgde hij tenslotte: “Kind, je bent zo zwaar als had ik de last van de hele wereld te dragen!” Het kind antwoordde: “Zoals jij het zegt, zo is het, want ik ben Jezus, de Heiland. En zoals je weet, draagt de Heiland de last van de hele wereld”. Toen doopte Jezus de man in de rivier, liet zijn staf groen uitlopen en zond hem weg om het evangelie te verkondigen.
Het inspirerende aan dit verhaal is dat er als het ware twee lagen in zitten, zoals in bijna alle levensverhalen die wij mensen hebben.
De ene laag is dat je Christus als de Verlosser eigenlijk altijd met je mee draagt als je christen bent.
De andere laag gaat over het helpen van andere mensen door een bijna onoverkomelijk stuk van hun reis heen, zodat ze daarna zelf weer verder kunnen. Dat is wat deze praktijk ook wil: mensen verder op weg helpen.
De praktijk staat open voor iedereen, voor christenen en niet-christenen, voor volwassenen, kinderen en jongeren. Tenminste als er sprake is van ernstige en complexe psychische problemen, waarvoor psychiatrische of psychotherapeutische hulp nodig is en/of opvoedingsondersteuning volgens een erkende verwijzer. Geloof of levensbeschouwing kan daarbij een gespreksthema vormen, zeker als er verwevenheid bestaat met de problemen, maar ook als deel van de oplossing.